CZV norm ingetrokken

13-2-2023

Vanaf 2025 verplicht TOC monitoren, CZV norm ingetrokken

Bedrijven die proceswater lozen zullen in 2025 de overstap gemaakt moeten hebben van CZV (chemisch zuurstof verbruik) naar de parameter TOC (totaal organisch koolstof). De voornaamste reden hiervoor is het gebruik van Chroom XI en Kwik bij het bepalen van CZV. Door over te stappen op TOC is het gebruik van deze schadelijke stoffen niet langer nodig.

NEN 6633:2006 ingetrokken

De NEN norm voor CZV bepaling is al ingetrokken, en er is een overgang van CZV naar TOC opgezet en de overstap van CZV naar TOC zal zeer waarschijnlijk ook in de richtlijn stedelijk afvalwater opgenomen worden. De Waterwet en Waterschapswet zijn ook in de laatste stadia van een wijziging waarbij de zuiverings- en verontreinigingsheffing bepaald gaat worden aan de hand van onder andere TOC. RWS (Rijkswaterstaat) heeft het proces opgestart om in de vergunningen ook over te stappen op TOC.

Naast het milieuaspect zit er een ander voordeel aan het gebruik van TOC. De analyse cyclus van TOC is een stuk korter, voor CZV duurt de analyse cyclus enkele uren. Bij het bepalen van TOC kan de analyse in enkele minuten gerealiseerd worden.

Link product pagina TOC

IMG 2886 wtw nov 2021 scherm meetwaarde